Het lijkt er op dat u deze website in privé-modus bekijkt. Hierdoor kunnen bepaalde functionaliteiten niet juist werken. Om te kunnen boeken bezoekt u de website in de normale modus.
08 maart

Het IDT zet zich vanaf 2021 in voor het produceren van interdisciplinaire voorstellingen om op deze manier een zo compleet mogelijk beeld te geven van de wereldwijde culturen, voor een zo breed mogelijk publiek. Het IDT wil culturele diversiteit koesteren en de verschillen respectvol tonen aan het Nederlandse publiek.
Voormalig danseres Desiree Rebel blaast, als directeur, het gezelschap nieuw leven in. Zonder vaste dansers, maar met duurzame professionele partners, ambieert zij een flexibele organisatie te creëren waarbij de focus ligt op dansvoorstellingen in samenwerking met andere kunstdisciplines.

Met de voorstelling Femmes brengt Rebel het gezelschap vol passie terug naar de Nederlandse theaterzalen. Een voorstelling die het rijke culturele verleden in ere houdt en daarnaast de schoonheid en kracht van vrouwen wereldwijd toont, onafhankelijk van in wat voor politieke omstandigheden zij leven. Live wordt het dagelijkse leven getoond als achtergrond of décor van de dans, waardoor de voorstelling wordt beleefd als een dansende documentaire.

De wereldstijlen en disciplines die een langdurige academische opleiding vereisen vormen de basis voor het bewegingsidioom van het IDT. Omdat de voorstellingen van het IDT geïnspireerd zijn op dans van over de hele wereld, is het van groot belang dat de thematiek en uitwerking daarvan zorgvuldig en inhoudelijk onderbouwd gekozen wordt. Om die reden worden de voorstellingen gecreëerd in continue dialoog met de makers en dansers uit de desbetreffende cultuur.

De gesprekken die Rebel, gedurende haar veelzijdige carrière bij het IDT, voerde met vrouwen van over de hele wereld, worden vertaald naar de voorstelling Femmes. Deze voorstelling toont portretten van vrouwen en dansen vanuit diverse culturele achtergronden.
Specifiek voor Femmes geeft Rebel taal aan de rol van de vrouw binnen haar cultuur. Deze verbondenheid wordt in de breedste zin van het woord tot uitdrukking gebracht, over landsgrenzen en continenten heen, maar ook op kleinere schaal, meer naar binnen gericht, weet Femmes haarfijn de interne en externe strijd van de vrouw te weerspiegelen. De tegenstelling van de schijnbare onderdrukking, door politiek en regels, ten opzichte van het respect voor hun eigen cultuur. De vrouw kan weliswaar onderdrukt worden door het regime, maar ze kan ook alom gewaardeerd en geprezen worden in haar hoedanigheid van een prachtige danseres. Dit contrast in beleving van het vrouwzijn vormt de leidraad van Femmes.

Rebel: “De keuze voor choreografie en inhoud is gebaseerd op mijn gesprekken met vrouwen uit Korea, China, Irak, Georgië en India. Ontmoetingen waarbij mijn bewondering voor hun dans en muziek samenviel met de verhalen die zij vertelden over hun leven. De tegenstellingen tussen cultuur en regime werden door de verhalen en tradities van die vrouwen duidelijker. Mijn respect voor andere culturen en hun tradities werd hierdoor alleen maar belangrijker.
Tijdens Femmes wordt het verschil tussen regime en cultuur naast prachtige choreografieën benadrukt door een monoloog uitgevoerd door de actrice Julia Herfst, over de rol van de vrouw in haar cultuur.
Gesproken vanuit drie standpunten:

  • wij als publiek
  • de vrouw binnen haar cultuur
  • het regime van die cultuur.

maak jouw bezoek compleet

TheaterDiner Bistro de Luif
€ 34,00 meer informatie
Vlaai arrangement
€ 6,55 meer informatie
Borrel arrangement
€ 9,95 meer informatie
Ringleiding
€ 0,00 meer informatie

liefhebbers bestelden ook...

VIER je mee?
04 december 2024 Faith
Faith
Club Guy & Roni | Khalid Benghrib | Slagwerk Den Haag

v.a. € 32,50 | Dans
Hela zaal
wo 4 december 2024 | 20:15
dans serie
18 december 2024 Alphabets of Flesh
Alphabets of Flesh
Rover

v.a. € 17,00 | Dans
Frans Boermans zaal
wo 18 december 2024 | 20:15
03 januari 2025 Het Zwanenmeer
Het Zwanenmeer
Ballet van de Staatsopera Bulgarije Stara Zagora

v.a. € 0,00 | Familie, Dans
Hela zaal
vr 3 januari 2025 | 19:00
Inschrijfformulier schoolvoorstelling


Contact & adres

Contact
Route & Parkeren

Informatie

Over ons
Vacatures
Duurzaam ondernemen

Jouw privacy is ons beleid. Lees hier alles over privacy.


wij danken onze partners

Scheuten | Vostermans Companies | Hela ThissenSormac | Leolux

trotse partner van
theaterdichtbij.nl
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste Maaspoort nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

volg ons op

Maaspoort

De Maas is een inspiratiebron, een minnaar die stroomt door het hart van Venlo. Zoals Maaspoort ook het kloppende hart van de stad is. De Maas is levendig, mooi, energiek en in beweging. De poort staat voor de ontdekker. De gids. Deze staat altijd open voor iets nieuws. Iets uitdagends met een vleugje rebel. Deze leidt je tot nieuwe inspiratie, (ont)spanning en genot.


wij danken onze partners

Scheuten | Vostermans Companies | Hela ThissenSormac | Leolux

trotse partner van
theaterdichtbij.nl

Inloggen

Nog geen account?