Het lijkt er op dat u deze website in privé-modus bekijkt. Hierdoor kunnen bepaalde functionaliteiten niet juist werken. Om te kunnen boeken bezoekt u de website in de normale modus.
10 april
tip van de programmeur

In haar beroemde trilogie – Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Eric de Vroedt: "De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken."

Het verhaal
In 1972 trouwt Lea voor de derde keer. Haar kersverse echtgenoot is de succesvolle arts Nico. Haar ouders, Ada en Simon, hebben de oorlog overleefd, maar ze ondervinden er toch nog de gevolgen van. Op het bruiloftsfeest worden de familieverhoudingen steeds ingewikkelder. Ook Lea's onderduikmoeder, Riet, is aanwezig. Terwijl Ada en Simon zich afwenden van het verleden en stug proberen door te leven, worstelt Lea nog met haar eigen geschiedenis en met die van haar ouders. 

Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken.

De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen. Deze voorstelling is van het Nationale Theater i.s.m. New European Ensemble. 

Voor het eerst in Nederland
Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes livemusici tekenen voor een fantastische theateravond. 

De voorstelling duurt ongeveer 4,5 uur uur inclusief 2 pauzes en inclusief twee consumpties.

tip van de programmeur
Maarten van Erp: "In deze marathonvoorstelling volg je drie decennia lief en leed van een ‘gewone’ Nederlandse familie. Geregisseerd door Eric de Vroedt, die toneel zo mooi toegankelijk en hedendaags kan brengen. Voor het eerst in Nederland zijn alle drie de delen van deze toneeltriologie van Judith Herzberg op één avond te zien. Met een cast om je vingers bij af te likken met o.a. Rick Paul van Mulligen, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden en Antoinette Jelgersma. Van de makers van The Nation XXL, dan weet u het wel."

Tussen jou en mij
Laat je stem horen! Vertegenwoordig jouw generatie en ga het gesprek aan. Ga jij geen enkel gesprek uit de weg? De Maaspoort zoekt jongeren die rondom de voorstelling ‘Leedvermaak’ van Het Nationale Theater het gesprek willen aangaan tussen generaties. Wat van jouw familie echoot door in jou? Wat heb je meegekregen van je ouders? En wat zou je zelf anders doen of niet willen doorgeven aan toekomstige
generaties?
Ben jij niet op je mond gevallen, geïnteresseerd in de ander, maatschappelijk betrokken en wil je onderdeel zijn van een professionele theatervoorstelling? Ga het gesprek dan aan in ‘Tussen jou en mij’. Meer info en aanmelden kan via www.hnt.nl/tussenjouenmij

Benieuwd naar publieksreacties? Bekijk hier de video

Bekijk hier 'Achter de schermen bij de Leedvermaak trilogie'

Bekijk hier het interview met Judith Herzberg.

liefhebbers bestelden ook...

09 oktober 2024 Engelenburcht
Engelenburcht
Golden Palace

v.a. € 27,00 | Toneel
Frans Boermans zaal
wo 9 oktober 2024 | 20:15
première
18 oktober 2024 Lesbos
Lesbos
Club Lam

v.a. € 30,00 | Toneel
Frans Boermans zaal
vr 18 oktober 2024 | 20:15
tip van de programmeur
01 november 2024 Het Nationale Theater
Het Nationale Theater
Antigone

v.a. € 24,50 | Toneel
Hela zaal
vr 1 november 2024 | 20:15
Inschrijfformulier schoolvoorstelling


Contact & adres

Contact
Route & Parkeren

Informatie

Over ons
Vacatures
Duurzaam ondernemen

Jouw privacy is ons beleid. Lees hier alles over privacy.


wij danken onze partners

Scheuten | Vostermans Companies | Hela ThissenSormac | Leolux

trotse partner van
theaterdichtbij.nl
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste Maaspoort nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

volg ons op

Maaspoort

De Maas is een inspiratiebron, een minnaar die stroomt door het hart van Venlo. Zoals Maaspoort ook het kloppende hart van de stad is. De Maas is levendig, mooi, energiek en in beweging. De poort staat voor de ontdekker. De gids. Deze staat altijd open voor iets nieuws. Iets uitdagends met een vleugje rebel. Deze leidt je tot nieuwe inspiratie, (ont)spanning en genot.


wij danken onze partners

Scheuten | Vostermans Companies | Hela ThissenSormac | Leolux

trotse partner van
theaterdichtbij.nl

Inloggen

Nog geen account?